Är det skillnad mellan könen i "min" religion? Vem är överordnad? Kvinnan eller mannen eller tror man på jämlikhet mellan könen?
Publicerat 2013-01-31 14:12:00 i
Allmänt
Kvinnan och mannen ska vara jämställda enligt vedatexterna (hinduismernas heligaskrift) men ändå står kvinnan lägre en mannen när de gäller jobb och att de ska vara hemma och ta hand om barnen. De säger också att kvinnor har svårare att få frälsning.
Först på 1970-talet skedde en större förändring för kvinnorna i samhället. Bl.a. inrättades skolor med prästutbildningar för kvinnor. Många var emot detta men som svar på tal, använde de vedatexterna där de står att kvinnor och män ska vara jämställda.
Kvinnan ansågs förut som mannens ägodel och de var hårt bundna till äktenskapen till mannen. Förut var de så att kvinnan inte fick gifta om sig om hennes man dog, om det är en sträng familj kvinnan gifts in i kan de fortfarande vara så. Rent traditionellt är det ju så att kvinnan ska ta hand om hemmet och barnen medan mannen försörjer dem. Men det är annorlunda i väst än det är i Indien.
I Indien är det helt naturligt att kvinnan också vill ha en utbildning och ett jobb och ska ha lika lätt att få det.
Om en fattig familj på landet får barn hoppas man på en kille. Man vill helst inte ha en flicka för då kostar det pengar när hon ska giftas bort. En man blir där i mot en inkomst.
När man gifter bort flickan måste man ge hemgift till mannens familj. Om jag gifter mig tillhör jag inte min familj längre utan den jag gifter mig med familj. Då måste man ge pengar till hans familj ungefär som en betalning för de tar hand om mig. En kille är bättre för då när killen gifter sig får hans familjen pengar för det.
Även fast kvinnan ibland kan verka stå lägre en mannen är de flesta hinduiska gudarna kvinnor. Det är lite konstigt faktiskt att kvinnorna förutom gudarna är lägre ställda en män. Borde man inte dyrka kvinnorna på jorden, eller att kvinnor ansågs heliga bara för att hedra gudarna som är kvinnor. Kor anses ju heliga men inte kvinnor. Lite konstigt att kossan står högre en kvinnan ;)
Nu tänkte jag skriva en analys om hemgift:
Problemet med hemgift är att man faktiskt måste betala för sitt barn om man får en dotter.
Jag tror många fattiga familjer får så många barn som möjligt och hoppas på killar, då får man sedan pengar för honom.
Konsekvenserna med hemgift blir då att tjejerna blir mindre värda och sämre behandlade än killen i en familj(eftersom man värdesätter att killen ska ha det bättre en tjejen). Tjejerna bli färre och man kanske väljer att göra abort om man ser att det kommer bli en flicka. Då tillslut kommer det inte finnas så många tjejer kvar och då inte heller några kvinnor som manen kan gifta sig med, det slutar med att föräldrarna ändå inte tjänar pengar på sin son.
Det som orsakar situationen är såklart att man kan tjäna pengar på sitt barn och då bara killen.
Det man kan göra är att förbjuda hemgift. Det är självklart svårt att bara förbjuda det efter som man haft det hela tiden men man kan väl göra att både tjejen och killens familjer får betala varandra, fast då tjänar man inget på det så då är det smartare att bara strunta i betalningen. Eller gör man så att den rikare familjen betalar den fattigare pengar och då betalar den rika oavsett kön. Det borde inte anses vara en nackdel att få en tjej så därför måste man komma på ett mer jämlikt system. Egentligen borde inte äktenskapet handla om pengar utan om vem man gillar och då borde inte pengar ha betydelse.
När man själv ska gifta bort sina barn borde man veta vilken jobbig situation det är om man själv blev bortgift och man borde då kunna välja att inte behöva betala eller bli betald. Så en lösning skulle kunna vara att familjerna emellan får bestämma om de vill ha hemgift eller inte.
Vilka viktiga högtider finns det inom hinduism?
Publicerat 2013-01-25 12:53:00 i
Allmänt
Diwali:
Det är en stor ljusfest som motsvarar nyår. Den firar man under de fem dagar kring nymånedagarna (den hinduiska månaden kartika) och det är i slutet av oktober eller i början av november. Det är en av Indiens största högtider och man firar den för att hedra guden Ramas återvändande från hans exil från hans fru som han hade under 14 år. Vissa hedrar gudinnan Laksh-mi och andra förknippar Diwali med gudinnan Kali.
Alla firar hursomhelst genom att tända fyrverkeri och små oljelampor som heter diyas och placerar dom ute och runt om i sitt hus. Man utbyter också gåvor.
Holi:
Holi är vårens högtid. Man firar den i mars eller april för att välkomna eller inviga våren. Man kan säga att det är lite som Valborg då man tänder en stor vårbras och man dricker en speciell dricka som heter Bhang och den är spetsad med marijuana! Valborg i Sverige förknippas inte med marijuana men den är lätt förknippad med festande.
Det är mycket färg på Holi. Man tågar i processioner och stänker färgpulver på varandra.
Dussehra:
Dussehra är en högtid man firar i September och man firar den i minne till guden Ramas seger över den onde Ravana. Det är mycket dans och teatrar som ska utspela Ramas liv.
Hur ser en typisk dag ut för dig vad gäller religiösa inslag?
Publicerat 2013-01-21 11:44:00 i
Allmänt
Hej jag har fått denna fråga från en läsare som undrar just detta:
Hur ser en typisk dag ut för dig vad gäller religiösa inslag?
Så jag tänkte berätta lite om en vanlig dag för mig. Tidigt varje morgon samlas hela familjen framför ett altare som vi har i hemmet för att be en morgonbön. På altaret står små statyer som liknar några av våra gudar. Hemma hos oss har vi: Varuna( hon är upprätthållaren av den kosmiska ordningen, med makt att straffa och belöna onda och goda gärningar), Aditi (gudarnas mor, himlens gudinna och den oändliga), Brahma (Skaparen, herre över alla varelse) och Ganesha (lyckans gud). Där står också frukt och ris.
Efter den korta gudstjänsten som består bland annat av en cermoni där vi kupar händerna över en eldslåga och ber om att bli lika rena som elden och olika böner, sen äter vi upp frukten och riset, det är en gåva från gudarna. Denna morgoncermoni heter puja.
Hela min familj är vegetarianer. Vi är det för att vi anser att alla liv är heliga och vi inte vill avsluta någons liv och den varelsen kan vara en del i själsvandringen för någon.
För att vara en helt trogen hinduism så ska man också följa dessa saker:
1. att inte skada något levande,
2. att inte ljuga
3. att inte ta någon annans egendom
4. att inte leva oanständigt
5. att vara givmild
En hindus livsmål ser oftast ut som följande:
1. Strävan efter det rätta och goda
2. Strävan efter det nyttiga: egendom, vänner och vetande
3. Strävan efter njutning genom de fem sinnena
Den viktigaste av dessa tre är att nå frälsning. Att lära sig behärska sin kropp och själ i fullständig underkastelse under Gud är en av vägarna man kan välja för att bli frälst och det kallas yoga. Det finns fyra stycken andra vägar man kan välja om man vill bli frälst:
1. Bhakti-yoga (kärlekens väg) där spelar Krishna och Bhagavadgita den stora rollen
2. Karma- yoga är den rätta handlingens väg, hit hör de fem löftena, som man ska följa
3. Hatha-yoga är kroppsbehärskningens och meditationens väg
4. Jnana-yoga är tänkandets och förnuftets väg
Sen är de säkert folk som undrar vad det är för prick vissa hinduer har mellan ögonen eller mellan ögonbrynen och varför man har den. Jag har den bara ibland på lite mer högtidliga tillfällen. Den kallas tilaka, bottu, bindiya eller kumkum. Man kan säga att pricken är ett kännetecken på att man är hindu. Den är en symbol på fromhet. Pricken symboliserar också de tredje ögat, ögat som ser inåt mot Gud.
Förut var det också män som hade denna prick men nu är det inte så vanligt.
Förr hade ogifta kvinnor en svart prick och gifta en röd.
Vilka riter har min religion när någon dör?
Publicerat 2013-01-17 09:24:00 i
Allmänt
Idag ska min farfar begravas! Han dog för 2 veckor sen och han blev 97 år gammal. Saknar honom jättemycket. Min mamma har planerat hans begravning som en klassisk begravning som de döda har i hinduismen. Jag kan inte så jättemycket om begravningar eftersom ingen har dött i min familj tidigare så jag har bett mamma berätta för mig så gott hon kan, så kommer jag få se idag såklart!
Allas mål är att inte bli återfödd igen utan att direkt förenas med Brahman.
De gamla använder ofta sina sista krafter för att komma till den heliga staden Benares för att bada i floden Ganges. De tror att om man möter döden vid flodmynningen behöver man inte återfödas utan förenas direkt med Brahman. (För er som inte vet är staden Benares hinduernas heliga stad som Mecka är för muslimerna.)
Många väljer att bränna kroppen på bål (såklart när människan är död) och sedan sprida askan i Ganges. Man väljer att brännas för att försäkra sig om att man inte kommer bli återfödd igen, utan att man som sagt förs direkt till Brahman.
De som inte har råd att brännas/kremeras sveps eller lindas in i lakan eller liknande och läggs i floden. Kroppen äts då antingen upp av asätande fåglar eller så blir den upplöst av vattnet. Alla döda hamnar inte i floden Ganges utan de som inte bor i närheten eller inte kan ta sig dit lägger askan eller kroppen i en närliggande flod. De barn som är under 5 år varken bränns eller läggs i floden utan de begravs under jorden. Det finns ingen information om varför det är så men jag tror att man inte vill bränna så små barn för de ska kanske få en chans att återfödas för de fick så kort första liv. Det är kanske större chans då om man begravs eftersom kroppen då förvaras bättre.
Min morfar ska brännas och hans aska ska kastas i Ganges. Min mamma tyckte att jag skulle bada i Ganges men det skulle jag inte vilja göra. Jag tycker det känns äckligt när man vet att massor lik och aska och annat smuts som dumpas där och man blir nog sjuk och inte mer frisk av att bada där.
Det går mot hela min religion att inte vilja bada där men av så mycket smuts i det vattnet tror jag inte man blir frälst. Kanske när jag är gammal och vill försäkra mig om att inte återfödas men inte när jag är så ung. Om man redan är sjuk då har man ju inget att förlora att bada i mer sjukdom, då kanske man slipper långt lidande bara och dör kanske fortare ;)
I alla fall så har begravningen fasta rutiner, de ser ut såhär:
Liktåget anländer. Det är när den döda kroppen anländer fram till floden.Min pappa ska nu raka av sig håret helt så han blir helt ren och sedan ska han ta ett bad i floden, han är farfars närmaste släkting det är därför just han får göra det. Pappa byter kläder och sedan läggs liket på bål och de börjar brinna.
Hans aska sprids sedan i floden.
Förr i tiden lät änkorna till den döda manen brännas med honom, nu är det olagligt.
Jag tror de valde att brännas med honom för när/om man blir ett med Brahman skulle man göra det tillsammans. Man ville väl inte skiljas från den man älskar.
Jag tycker att denna begravningsprocedur är ganska problematisk då man inte tänker på vilka följder den får. Jag menar såklart följderna som blir av den förorenade Ganges.
Indierna dumpar så mycket smuts där.
Jag tycker att aska är okej att sprida där för de gör man i Sverige också då vissa människor vill bli kremerade och att deras aska ska spridas i vattnet men när man börjar slänga i smuts då man tror de är bättre att slänga allt smuts som är på land i vattnet bara för man inte kan se det då.
Det som händer när man förorenar Ganges så mycket är att floden såklart blir förorenad och man blir sjuk av att bada där. Det blir också så att inga fiskar eller andra vatten djur kan leva i floden. Då kan de inte heller äta de alger som bildas där eller annat som sjödjuren äter och "städar" i floden.
Då bildas också massor bakterier som gör folk, även de som inte badar i floden, sjuka.
De man kan göra för att förhindra utsläppen är att ta hand om det som ligger på land på ett miljö vänligt sätt i stället för att lägga i vattnet. Man kan också hitta ett annat sätt att begrava de kroppar man annars slänger i Ganges, t.ex. att även de fattigare ska ha råd med kremering så kroppen blir aska i stället. Man kan försöka rena floden och men det kan ju vara försent eftersom den redan är så förorenad.
Välkommen till min nya blogg!
Publicerat 2013-01-10 13:13:00 i
Allmänt